Pratik Bilgiler

Faydalı ve pratik bilgiler elinizin altında

Yabani Otların Zararları nelerdir?

24 Şubat 2017 Cuma

Yabani otlar: “İnsanlar tarafından ekilmeyip, kendiliğinden yetişen ve bulundukları yerde zararları yararlarından fazla olan bitkilerdir”.

Yabani otlar topraktan en hızlı su ve vitamin çeken tür olduğu gibi tarım dışı alanlarda da ciddi anlamda zararlara sebep olurlar. Tarım alanları dışında kalan yol kenarlarında, tarihi yapılarda, endüstri sahalarında, demir yollarında, hava alanlarında, sulama şebekelerinde ve şevlerde zararlı otlar beton ve asfalt yüzeyleri köklerini kullanarak dokularına zarar verirler.

Yabani Otların Zararları nelerdir?

  1. Yabani otlar topraktan en hızlı su ve besin çeken bitki türü olduğundan, bulunduğu yüzeylerde tuzluluk oranını artırırlar, sert zeminlerde çatlamalara, toprakta zeminlerde çoraklaşmaya neden olurlar.
  2. Yabani otlar asfalt, taş örme yapılar, beton, tarihi eserler ve sert yüzeyli zeminlerde yapıyı tahrip eder ve patlatır, yüzey altında kökleri ile ilerler büyük yapısal ve mali zararlara yol açar.
  3. Yabani otlar hastalık bulaştırıcı ve zehirli böcekler için güvenli üreme ve beslenme alanı oluşturduğundan bulaşıcı hastalık barındırma riski taşır. (kene, bit, pire, akrep…)
  4. Yabani otlar yapıları gereği doğada nem ve rutubet tutma özelliklerinde dolayı içinde saklanan böcekler aracılığı ile bulundukları alanda kemirgen (fare, yılan vb.) popülâsyonu artar bölgedeki her türlü dokuya zarar verirler.
  5. Yabani otlar yağmur suyu kanallarını kapatır ve su akışının azalması ile gelen suyun yolda birikmesine neden olur.
  6. Yabani otlar yangın riskini arttırır ve olası bir yangında, yangının yayılma hızını arttırır.

Tarım Dışı Veya Boş Alanlarda Bulunan Yabani Ot Türleri

Tarım dışı veya boş alan denildiğinde; otoyol ve tren yolu kenarları, bina, fabrika, hava alanları ve sanayi yerlerinin çevresi, endüstri alanları, boru hatları, kanal kenarları ve tarihi alanlar anlaşılmaktadır. Bu alanların kullanım amaçlarına bağlı olarak, bazı bitkiler sorun oluştururlar ve sorun olan bu bitkiler, yabani ot olarak nitelendirilirler.

Bazı yabani otlar kuruyarak, yangınlara sebep olabilir. Yaz sonuna ve sonbahar mevsimine doğru buralarda gelişen yabani otlar iyice kurur; sonra kuru hava ve sıcağın da etkisiyle küçük bir kıvılcım veya kırık cam parçalarının güneşi odaklamasıyla tutuşabilirler. Otoyol, tren yolu, havaalanı, bina kenarları ve endüstriyel alanlarda bu durum oldukça önemlidir. Ayrıca, otların tutuşmasıyla orman yangınları oluşabilmekte, hatta bina ve endüstriyel alanlarda da yangınlar çıkabilmektedir. Tarım dışı alanlarda yabani otların diğer bir zararı ise, tarihi alanlardaki eserlerin örtülmesine, üzerinde veya içinde gelişen kökleriyle tarihi eserlerin zamanla parçalanmasına, ufalanmasına ve bozulmasına sebep olmalarıdır.

Tarım dışı alanlarda sorun olan yabani otları, belli bir gurup altında isimlendirmek güçtür. Çünkü tek veya çok yıllık, dar veya geniş yapraklı; hatta çalı, ağaççık ve ağaç formunda birçok bitki de buralarda sorun olabilmektedir.

Tüm Pratik Bilgiler